Снимка: Meteo BalkansСлабото представяне на януари 2020 г. откъм класически обстановки

...
Снимка: Meteo BalkansСлабото представяне на януари 2020 г. откъм класически обстановки
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Малък Сечко трупа до 70 см сняг

Снимка:  Meteo Balkans

Слабото показване на януари 2020 година откъм типичен ситуации с значителни снеговалежи, докара до естествения процес Малък Сечко да изнесе тази зима и понастоящем сюжетите това да е най-сериозната зимна конюнктура от края на февруари 2019 година Това оповестяват от Meteo Balkans.

Предвид обаче дребното сняг тогава, не бе реализирано над 75% заснежаване на страната и бързото разтопяване на снежната завивка може да се направи съпоставяне с късното ледено навлизане от последните дни на февруари 2018 година, с тази разлика, че предстоящият мраз в този момент е малко, а и самият циклон не е типичен средиземноморец и по тази причина най-вече сняг би трябвало да вали в Лудогорието и Добружда, написа Блиц.

Голям Сечко може би направи изключение единствено с дните след Йордановден, когато бяха регистрирани безспорните досега минимуми за зима 2019/2020 година, в Пловдивското поле падна на -11 градуса, само че поради бързото стопляне, още с нагряването на слабото слънце оптималните надвишиха нормалните за леден зимен ден 5 градуса и стигнаха до 7 градуса, което може да се каже, че топло като за началото на най-студения месец в годината.

Ледената инвазия е напълно натурален процес, поради и много продължителното стопляне, което е на процедура от 10 януари, само че в последните дни на Голям Сечко температурите станаха в действителност пролетни, а в първия ден на февруари прескочиха и 20 градуса. Сякаш не пристигна разлютяващият се Малък Сечко, а април.

Първоначално западни ветрове, а в неделя и в понеделник южняци направиха градусите в действителност априлски. До толкоз, че даже и в студеното нормално по това време Софийско поле пространствата се стоплиха и нямаше потребност от отопление.
При средноденонощни температури над 10 градуса постройките се стоплят бързо, в Пловдивското поле, както и във Видинската равнина даже стигнаха до 12-13 градуса. Това са по-високи температури от дните към Гергьовден 2019 година, когато ултракъсната студена вълна върна Софийското поле за малко в царството на Баба Марта.

Малък Сечко 2020 година с необикновена конюнктура, циклонът идва от Лигурско море и навлиза в Черно
Циклон, формирал се над северната част на Средиземно море, в действителност е повода за необикновената композиция от мощни студени ветрове и в същото време много значителни снеговалежи.

Циклонът е много бездънен и следва да се усилва, налягането му в центъра над Карпатите ще падне до 990 хектопаскала, по тази причина ще са и мощните ветрове, а страната ни ще попадне в неговата южна външна страна, а до преди няколко часа беше в югоизточната, през която навлизаше доста топъл въздух и поддържаше типично априлски и съвсем майски градуси.

Около среднощ циклонът би трябвало да е в източната част на Влашката равнина и да обгръща Карпатите, а в през западната му външна страна ще навлиза леден и мокър въздух, въпреки всичко циклонът е бездънен и има задоволително влага да сътвори условия за значителни снеговалежи.

Превъплъщенията на северно преминаващия средиземноморец
През деня циклонът ще загуби контури, само че няма да се разпадне, даже ще се образува второстепенен над Босфора, а вечерта с навлизането на още мраз циклонът се обрисува да регенерира, което да сътвори условия за солидни извалявания в Лудогорието и Добруджа, по Северното Черноморие и в Източна Стара планина.

Регионалните модели като че ли внимателно пресмятат снежните покривки, поради много продължителната суша, и не дават повече от 10-15 см за Разградските височини и Добруджанското плато.

Но сходни необикновени ситуации с прекосяването на бездънен циклон през Карпатите и Влашката равнина, както и своебразните му превъплъщения и регенерации, са сложни за пресмятане от моделите, по тази причина по всяка възможност ще има съществени отклонения от това, което е планувано.

Във височина температурите ще паднат до -10 -12 градуса, повече на изток, което ще се случи за първи път за актуалната зима, тъй че може да се разгласи ситуацията за разцвет и поради снегът, който се чака, в случай че направи съвсем цялостно снежно покритие на страната, въпреки и единствено за една заран, то това ще е най-мощното заснежаване от финала на зима 2017/2018 година

До -19 пада във височина над Кримския полуостро в петък, у нас до -14
Дълбокият циклон, навлязъл в Черно море, ще повлече доста солидно навлизане от североизток, което както се вижда на картата ще смъкна във височина градусите в събота сутринта, на 8 февруари до -19 градуса на Кримсския полуостров, а в Източна България до -14 градуса, което може да значи и под -20 градуса при задоволителна снежна завивка и несъмнено, безветрие, за което няма индикации към този момент да се случи.

Ако тази класическа сибирска инвазия бе съумяла да доближи не до Черно море, а до Средиземно, щяха да се основат условия за формиране на доста мощен снежен средиземноморец, който би заличил следите от сухия Голям Сечко за броени часове с значителни снеговалежи, които щяха вдигнат новия сняг до 100-150 см. Достатъчно ресурс да се изпълнят язовирите при едно вероятно снеготопене, а и да се вдигнат равнищата на изворите.

Но леденото навлизане наподобява малко, бързо ще бъде изтласкано от по-топъл въздух, който още в неделя ще го прокуди на изток към Казахските степи и Иранското плато.

Студът няма да е доста, само че има възможност за -15 на североизток
През първата десетдневка на февруари денят към момента не е толкоз огромен, че да може слънцето дейно да противодейства на такива нахлувания, към момента е рано и при удобни условия и задоволително мощно навлизане от Сибир снежната завивка може да издържи и до 10 дни в равнините.

Но най-малко към този момент няма такива условия, изчисленията на моделите са снегът да издържи до 14 февруари в най-високата част на Дунавската низина – Лилякското плато до Търговище, височината от над 500 метра ще сътвори условия за по-продължително задържане на снега.

Тази необикновена конюнктура с този преминаващ от север циклон и навлизащ в Черно море вкара Рила и Боровец в класацията със ски курорти снежни първенци, в идващите 3 дни се чакат до 70 см нов сняг, с ангажимента, че употребяват данни от американския модел и постоянно подлежат на промяна надолу.

По сюжета на евромодела в четвъртък сутринта, на 6 февруари, над страната би трябвало да има ледени ядра – по-голямо на изток с температура -10 -12 градуса и другото, което напълно леко навлиза през Осогово, само че тогава вятърът ще е мощен и ще се усеща като мразовит.

Леденият вятър прави чувството като за същинска зима и ледени дни
Приземя въпреки и да няма да е толкоз студено, в действителност с този мразовит вятър чувството ще е като същински разцвет на зимата -10 -11 градуса с вятъра денем.

Ледените ядра няма да устоят дълго, още в четвъртък ще изгубят контури и ще се влеят в останалата студена въздушна маса, преобладаваща над страната.

Същевременно в петък вечерта от североизток ще стартира да се спуска леденият език, който ще бележи разгара на зимата и в дребните часове би трябвало да обясни на изток. На запад би трябвало да има облаци още и това ще попречи на солинното изстиване.

На изток вятърът би трябвало да е поотслабнал много и може да сътвори условия за дълбоки минуси – до -15 в Разград и Добрич, поради, че ще има и сняг -15 става още по-лесно за осъществяване.

Морската столица побелява, морската вода може да падне под 5 градуса след серия студени дни
Морската столица и Варненския залив при тази конюнктура по всичко проличава, че няма да се разминат без сняг, в четвъртък в дребните часове би трябвало да ги завали, и да побелее денем, въпреки и при този силеп вятър до 75-80 километра в час от север-северозапад, ще го разнася. Температурите ще паднат до към нулата, и в четвъртък ще има условия това, което натрупа да го задържи, стига вятърът да не го издуха.

Ще се основат и условия и за изстиване на морската вода, да падне до към и под 5 градуса, поради, че до момента най-ниската температура беше към 7 градуса. В морската столица би трябвало да се стопли едвам в понеделник, преди този момент ще си е класическа морска зима, а и със сняг, защото в четвъртък денем би трябвало да е под нулата.

Софийското поле може да натрупа до 30 см при най-оптимистичен сюжет, по кое време ще се стопи

В Софийското поле към този момент вали сняг при най-оптимистичния сюжет може да натрупа до 25-30 см, само че поради фактът, че студът във височина ще е относително малко, а и с вятър най-студеният ден, когато и оптималната ще е негативна би трябвало да е четвъртък. Спускането на студа от североизток в петък вечер няма да се усети доста на запад и през уикенда би трябвало да поотпусне. При тези условия снегът, в случай че е над 20 см, както се чака, би трябвало да издържи най-малко до понеделник, когато оптималните в Софийското поле би трябвало да прескочат 10 градуса.

Втората десетдневка на февруари се обрисува да е съвсем напълно суха, като се изключи едно навлизане идната сряда – на 12 февруари, само че то ще мине бързо, което ще е с фронт, само че въпреки всичко за Софийското поле се обрисува да повали сняг и да натрупа едни алегорични 1-2 см.

Малък Сечко към този момент върви много по-благодатен откъм сняг, в сравнение с сякаш най-студеният месец в годината. В столицата ще навява от запад от петък нататък, по тази причина и стоплянето ще е бързо и изискванията за ледени дни няма да са толкоз удобни.

Последните обновления залагат на не толкоз изсъхнало второ десетдневие на февруари и към 14 феврураи още веднъж ще има нещо като фронт, от който да повали.

Стара планина натрупа задоволително сняг за пролетно прииждане до 20 февруари
Преминаващият северно бездънен средиземноморец, съгласно сегашните сюжети ще успее да направи огромна част от валежната норма за месеца, да вземем за пример, в Еленския Балкана до 20 февруари се чакат над 100 литра, това значи, че Янтра няма да остане без пролетно прииждане, по 80-90 литра превалявания главно като сняг се чакат към този момент за съвсем цялото старопланинско било и Предбалкана.

На североизток ще направи едни 40-45 литра дъжд, последните сюжети на евромодела са за 30 см, въпреки всичко и в Софийското поле са такива упованията.

Малък Сечко с задоволително превалявания, март стартира с нова серия дъждове
Дългосрочните сюжети също наподобяват удобни, в последната десетдневка на февруари, даже в последните на месеца, сезонният модел пресмята студено навлизане и средиземноморец, от който също ще вали, по този начин най-малко към този момент наподобява, че февруари ще си извърши нормите за дъжда. Този циклон, който занапред ще разпростира капацитет, ще повлече крайник за дъждовете и в идващия месец такива няма да липсват.

След преваляванията към 27-29 февруари и захлаждането, по-късно още веднъж след 3-ти март отново ще ни вали щедро. Ако тези калкулации се осъществят, вероятността за това е дребна, несъмнено, следите от сушата отчасти ще бъдат заличени, стига, несъмнено, и Баба Марта да си извърши валежната норма.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР